Monitoring - open source nástroj pro sledování webu z dílny PeckaDesign

Development

Když chcete práci dělat pořádně, hledáte nejrůznější způsoby, jak zdokonalovat své procesy. V PeckaDesign jsme hledali optimální nástroj na sledování funkčnosti webových stránek. Vyzkoušeli komerční nástroje a nakonec skončili u vlastního open source řešení, které vám představujeme. Seznamte se s nástrojem Monitoring.

PeckaDesign nestojí na jednom projektu - k životu pravidelně přivádíme a následně pečujeme hned o několik webových stránek souběžně. A všem věnujeme maximální úsilí, zvláště když jde o jejich fungování. Jak ale skloubit všechny ty požadavky klientů, programátorů a marketingových specialistů?

Hledání optimálního nástroje na monitoring

Sledovat správné fungování webů manuálně bylo vzhledem k rostoucím požadavkům a zvětšující se velikosti našich klientů nereálné. Již dávno jsme proto sáhli po nástroji, který by nám se sledováním všeho potřebného pomohl. Skvělého pomocníka jsme našli v New Relic (přednášku o jeho nasazení jsme měli na jedné z brněnských Posledních sobot).

Honza Doleček - Jak používáme NewRelic Posobota 2013-05 z PeckaDesign.cz
 

Díky němu jsme schopni sledovat dostupnost a dokonce i odezvy jednotlivých částí webů a serverů. New Relic pro nás je velkým přínosem, ale jak tomu často bývá, i on má své mouchy. Například z něj přicházejí plané poplachy. Navíc nedokázáže pokrýt všechny naše potřeby - nezkontroluje nastavení DNS, nehlídá platnost certifikátů nebo nekontroluje pravidelnost generování pro e-shopy tak důležitých feedů pro srovnávače zboží. Proto jsme se rozhodli k radikálnímu řešení. Výsledkem je Monitoring.

Představujeme vám Monitoring

Abychom uspokojili své požadavky na monitorovací nástroj, rozhodli jsme se investovat čas a prostředky do vývoje vlastního open source řešení - Monitoringu.

 

Zdrojový kód je k dispozici na GitHubu.

 

Nastavení nástroje Monitoring

Počáteční nastavení je velice snadné a hravě jej zvládne každý. Při přihlášení se automaticky založí nový uživatel. Nic vám pak nebrání k ponoření se do práce. Po založení projektu si vyberte z dostupných kontrol a ty svému projektu nastavte.

Nyní jsou dostupné tyto kontroly:

  • Kontrola, zda funguje URL (stránka se načte v nastaveném timeoutu).

  • Kontrola, zda byl XML feed naposledy vygenerován ve stanoveném intervalu (např. před hodinou, jedou za den, atd.).

  • Kontrola, zda nastavení DNS odpovídá očekávaným hodnotám.

  • Kontrola, zda běží zpracovatelé fronty pro RabbitMQ.

  • Obecná kontrola na termín.

  • Kontrola platnosti HTTPS certifikátu s varováním před jeho vypršením.

 

Monitoring pod mikroskopem

Znalosti rádi šíříme dál a ulehčit někomu práci je pro nás radost. Proto jsme Monitoring, jakožto open soure řešení, představili na brněnské Poslední sobotě 25. 2. 2017, ze které je dostupný také záznam.

Milan Pála - PECKADESIGN/MONITORING Posobota 2017-02 z PeckaDesign.cz

A taky samostatná prezentace…

Milan Pála - PECKADESIGN/MONITORING Posobota 2017-02 z PeckaDesign.cz
 

Ke všem případům by jistě existoval nějaký jiný nástroj, ale takto máme všechno pohromadě. Kromě přehledného dashboardu má Monitoring napojení na firemní Slack, takže se každý problém ihned dozvíme.

Budeme rádi za zpětnou vazbu i vaše zkušenosti s používáním Monitoringu. Proto neváhejte a zanechejte nám zprávu v komentářích.

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru