Rozhovor s programátorem Aloisem Jašou

Development

Postupně vyzpovídáme programátory, markeťáky, kodéry i grafiky. Vezmeme si na paškál zasloužilé kousky i nově příchozí. Dovíte se, jak se dostali k tomu, co dělají, na čem a s čím pracují. Srdce Pecky tvoří programátoři, tak jsme, s prvním rozhovorem, zamířili mezi ně.

To je Lojza. Seznamte se :-)

Naší první obětí, v dobrém slova smyslu, se stal Alois Jaša. Lojza je u nás už druhým rokem a patří mezi ty, kteří se po škole odvážně vydali na volnou nohu, aby zkusili, co to všechno obnáší. Být sám sobě účetním, projekťákem, obchoďákem i výkonnou silou, není jen tak. Z programování se stane jen jedna disciplína, z mnoha, které musí takový volnonožec zvládnout. Nic pro Lojzu, který chce dělat to, co ho baví. 

Pracoval jsi vždy jako programátor?
První práce byla v McDonaldu, to mi bylo 15. Takže ne, nepracoval jsem vždy jako programátor. Hlavně při škole jsem si vydělával na pozicích, kde nebyla potřeba praxe. Na vejšce už jsem začal pracovat víc v oboru a přichomýtl jsem se i k jiným oblastem IT, jako správce sítě, ale vždycky jsem se vrátil k programování. To mě nejvíc bavilo, baví a doufám, že dlouho i bavit bude. 
 
Jaký má podle tebe přínos vysoká škola pro programátora?
O důležitosti absolvovat vysokou školu, pokud chci dělat v IT oboru, již bylo řečeno mnoho a lépe, než bych dokázal říct já, tak to asi nebudu rozebírat nějak do hloubky. Podle mě by měl minimálně bakalářský stupeň absolvovat každý. Škola tě sice nenaučí vše, vždycky na sobě budeš muset pracovat nad rámec předepsané výuky, ale výrazně ti pomůže v rozvoji. Dá ti rozhled, soft skills, a dokonce i na škole se díky vybaveným laboratořím dostaneš k technologiím, ke kterým by ses normálně nedostal.

Já jsem díky Ing. Pokornému na Mendelu, a jeho vybavené laboratoři sítí, jednu dobu vážně uvažoval o síťařině. V jeho podání to byl obor, kterej tě prostě baví. V neposlední řadě se učíš i od samotných spolužáků, kterých potkáš za studium opravdu spousty a to nemluvím o kontaktech, které pak využiješ při hledání zaměstnání. Za mě se investice do školy rozhodně vyplatí.

Pecka kancelář

PeckaHouse

Je PeckaDesign tvoje první zaměstnání?
Není. Těsně před Peckou jsem pracoval na volné noze. Společně s kolegou grafikem jsme tvořili weby pro menší firmy. Bohužel jsem dělal vše od získání zakázky, zjištění, co zákazník vlastně chce až po realizaci, odevzdání a fakturaci. Kromě programátora jsem dělal i kodéra, projekťáka, markeťáka, účetního. A to prostě nejde. Měl jsem pocit, že dělám vše, ale nic pořádně. Při vejšce to mělo výhodu, byl jsem pánem svého času, ale po ní už to postrádalo smysl. Navíc se občas stalo, že jsme si toho nabrali hodně, a nestíhali jsme, anebo jsme se naopak báli, že nebudou žádné zakázky.

Od malých webů k větším projektům je to technologicky velký skok. Nebál ses?

Pecka je špička a lidi se bojí, že na to nebudou stačit. Taky jsem se bál, a chvíli dokonce uvažoval o lehčí pozici v jiné firmě, na kterou bych stačil bez větší námahy, ale všechny obavy byly zbytečné a teď jsem rád, že jsem necouvl. Pecka si chce lidi vychovat, předchází si je, investuje do nich. Na začátku víš, že to bude těžké a že se musíš hodně věcí doučit, ale pokud ukážeš zájem a nejsi úplně marný, ostatní tě podrží. Jde to.

Pecka chata

Trocha pokeru po práci

Můžeš porovnat práci na volné noze a ve firmě? 
Oproti práci na volné noze se ve firmě můžu plně soustředit jen na programování, které dělám na 100 %. Za velkou výhodu považuju taky prostor na vzdělávání. Pecka nám platí školení a kurzy, které bych si sám nemohl dovolit. Největší benefit je 16 kolegů, programátorů, mezi nimi se vždycky najde někdo, s kým můžu probrat to, co zrovna dělám. Nestane se mi, že bych se na nějakém úkolu na delší dobu zasekl.

Pracuje se ti lépe s projekťákem nebo by sis to raději řídil sám?
V ideálním případě bych s klienty nechtěl mluvit vůbec (smích) a jen si programoval. Projekťák se umí vyjadřovat, komunikovat, umí vyjednávat. Často se stává, že klienti přesně neví, co chcou, ale naši projekťáci to z nich umí dostat. Ve správnou chvíli jim položí tu správnou otázku a navedou je. To jsou věci, které nezvládám tak dobře. Po téhle zkušenosti chci pracovat už jedině s projekťákem. 

PHPKonf

PHPKonf v Istanbulu setkání s Rasmusem Lerdorfem 

Rychle ses v Pecce vypracoval z pozice juniora na seniora, co tě nejvíc posouvá?
Pecka sama mě posunuje mílovými kroky dál. V týmu programátorů jde vždycky všechno rychleji, než když to člověk dělá sám. Jsem obklopen chytrými vstřícnými lidmi. Každý umí něco lépe než ostatní, takže se doplňujeme. Mluvíme spolu, řešíme problémy a děláme si navzájem code review na pull requesty. 
 
PHP nemá dobrou pověst. Říká se, že jako programovací jazyk je pro dlouhodobou kariéru neperspektivní. Jak to vnímáš ty?
To je, myslím, trochu zastaralé tvrzení. PHP mělo v minulosti slabší chvilky, ale většinou to bylo v době, kdy jsem byl ještě na střední (před 10 lety). Od té doby se PHP hodně posunulo. Od verze PHP 7 máme, myslím, rozumný nástroj pro tvorbu webových aplikací, který je na dobré cestě a je konkurenceschopný.

Rozhovor s Pecka programátorem
 PHP is pretty hot


Prozradíš nám ještě, jaké technologie máš nejraději?
Líbí se mi, že držíme krok s, pro nás stěžejními, technologiemi a vyvíjíme tak na nejnovější stabilní verzi PHP (v7.1) nebo Nette (v2.4.). Z nových věcí mě zaujaly právě novinky v PHP od verze 7 nebo 7.1. Z nových nástrojů, se kterými jsem se setkal poprvé až v Pecce, tak mě zaujala určitě NoSQL databáze ElasticSearch, což je pro větší e-shopy opravdu mocný nástroj stejně jako RabbitMQ. To jsou technologie, se kterými se chci naučit.

Zajímá vás o Lojzovi ještě něco? Nebojte se a napište nám do komentářů.

 

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru