PeckaDesign na konferenci PHPKonf

Development

Česko se pyšní řadou konferencí pro programátory, které už dobře známe - WebExpo, Devel, Poslední soboty spadající pod Nette a další. Chtěli jsme si letos rozšířit obzory. Porozhlédli jsme se tedy po zahraničních akcích a do oka nám padla PHPKonf v Istanbulu. Bylo to trochu z ruky, ale zajímavý program a super cena nás nakonec dostaly.

Program PHPKonf byl opravdu nabitý. Skvělí přednášející a zajímavá témata. Jeden z nejzajímavějších řečníků byl Rasmus Lerdorf – praotec PHP. Tématicky nás zaujala přednáška o tom, jak vidí PHP vývojář her a desktopových aplikací. Cena vstupenek byla více než příznivá a letenky se daly sehnat také za rozumnou cenu, takže nebylo na co čekat. Spočítali jsme zájemce, nakoupili vstupenky a letenky a výlet mohl začít.

Kluci netrpělivě čekají na letadlo

Highlights z konference

V průběhu celého výletu jsme krmili Slack poctivým fotozpravodajstvím o tom, jak se nám vede. Hned po příchodu na místo jsme si střihli skupinovku s bannerem PHPKonf, přihodili jsme taky pár highlights momentů z konference a nemohli jsme si odpustit ani pár fotek z Instanbulu.

Konečně dorazili na PHPKonf

Rasmus Lerdorf

Úvodní keynote perfektně pojal Rasmus Lerdorf. Mluvil o začátcích PHP, které občas okořenil nějakou zajímavou historkou. Seznámil nás také s novinkami v PHP 7 a nastínil, co nás v budoucnu čeká.

Nejzajímavější nám přišla historka o původu klauzule „LIMIT“ pro SQL databáze, kdy Rasmus dobře poznamenal, že weby na počátku pracovaly s podobným množstvím uživatelů a dat, jako nyní, ale se zcela nesrovnatelným výkonem. Zde pak vznikal problém, že databáze vracela všechny výsledky bez možnosti omezení limitem. Nejjednodušší řešení bylo limit implementovat, a tak udělal funkci, kterou následně převzali další SQL databáze, takže za „LIMIT“ můžete poděkovat PHPku.

Nikita Popov

Nikita Popov měl pro nás připravené drobnosti z jazyka PHP. Ukázal nám spoustu triků a málo zdokumentovaných funkcí při práci s objekty a jak z toho všeho čerpá Doctrine své hlavní funkce. Potvrdilo se nám, že používání polí je paměťově mnohem náročnější než práce s objekty.

Sildy z přednášky Nikity Popova

Nikita nám pak závěrem své přednášky ukázal, jak vlastně funguje vnitřní logika magických volání hodnot objektů. Věděli jsme, že je to špatné, ale ukázal nám další rozměr, kterým vysvětlil nechtěnou zvyšující se paměťovou náročnost.

Nikita Popov

Nikita Popov v akci

Rob Allen

Rob rozebral význam modelu v návrhovém vzoru MVC a zdůraznil pečlivé rozdělení kódu, aby bylo možné model znovu použít v jiné formě prezentování, a především ho snadno měnit. Další informace najdete na Allenově webu

Patrick Allaert

Doufali jsme, že maximem Patrickovy přednášky nebude zapnutí XDebugu. A naštěstí nebylo. Samozřejmě musel zmínit nejjednodušší způsob vyřešení problému - vysvětlení na gumové kachničce. Ukázal i další nástroje jak interní PHPDbg, díky kterému můžete ladit skripty na úrovni vnitřního kódu PHP, tak nástroje pro ladění běhu skriptů v systému - strace, ltrace, Inotify nebo nám neznámé MySQL Proxy pro ladění databáze.

Rafael Dohms

Po obědě nás čekala povedená přednáška od Rafela Dohmse, která byla plná skvělých citací, doporučení a pěkných slidů. Tím vším se nám snažil přiblížit, jak nejlépe vytvořit kód, který obstojí ve zkoušce časem. Určitě se mu to povedlo a některé tipy zkusíme využít i u nás v Pecce.

Slidy z přednášky Rafaela Dohmse

Elena Kolevska

Celkem zajímavě se jevila přednáška o Redisu, který využíváme jen jako úložiště pro mezi požadavkovou cache. Elena demonstrovala, jak dokázali ve své aplikaci využít nativních datových struktur Redisu pro celou aplikaci bez zbytečného overheadu v PHP kódu. Z našeho pohledu jednoúčelové úložiště předvedla v zajímavých souvislostech.

Slidy z přednášky Eleny Kolevske

Shrnutí dojmů z PHPkonf

Stejně jako každá jiná konference byla i tato nejen o přednáškách, ale také o doprovodném programu a networkingu. Poděkovali jsme pořadatelům a předali jsme jim nálepky Nette. V mezičase jsme zvládli i partičku vrhcábů s dalšími účastníky. Nemohli jsme si nechat ujít krátký rozhovor s Rasmusem a při té příležitosti jsme se s ním i vyfotili.

PHPKonf v Istanbulu

Vrhcáby

Shrnuto podtrženo: konference se nám líbila. Všichni jsme byli nadšení z nových informací a zkušeností. Určitě některé poznatky využijeme a dalšími se necháme inspirovat do budoucna. Je dost možné, že se necháme na PHPKonf zlákat i příští rok.

S Rasmusem Lerdorfem

S Rasmusem Lerdorfem 

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru