Péhápkaři Brno: 32. sraz přátel PHP – 20. 11. 2019

Development

32. sraz Péhápkařů v Pecce byl ve stylu PHP, chlebíčků a rock 'n' rollu. 🤘 Slavili jsme totiž 2. výročí Srazu Přátel PHP v Pecce a kromě tradičních 3 přednášek jsme i soutěžili. Nejbližším správným odpovědím na soutěžní otázku jsme předali parádní „narozeninové“ balíčky a tomu nejlepšímu volňáska na školení „Elasticsearch – Hledejte jako profíci“.

Václav Čevela – Vývoj vlastního 'ORM'

Znáte takové ty zádrhely, když si vyvíjíte vlastní ORM? :D Že neznáte? Tak se podívejte na Vaškovu přednášku, kde nám ukázal, jak jsme v Pecce řešili pár zajímavých záseků. Třeba jak z jednoho místa dostat do entity všechny její závislosti, nebo jak minimalizovat opakující dotazy v kolekcích.

Zdeněk Sotolář – Jak na CRONy v AWSku

CRON známe všichni. Nejenom jako akronym pro „Cos Rozdělal Opovaž se Nesplnit“, ale také jako způsob, jak na pozadí automatizovaně spouštět úlohy např. pro rozesílání notifikací nebo importů dat pro e-shop. Na přednášce jsme rozkryli, co hledat pod AWS CloudWatch Events Rules a jakým způsobem lze crony kombinovat se službami jako AWS Simple Queue Service nebo AWS Lambda.

Milan Felix Šulc – Fake API + Vue.js

Říkáš si: „Chtěl bych mít mini Vue.js appku, která podporuje typescript? A taky nějakou tu definici API v PHP. No a na závěr by bylo boží, to někam deploynout.“ Ale jak na to? To zjistíte v Milanově přednášce.

Na základě této přednášky vytvořil Milan knihovnu i s návodem, jak vytvořit rychle statické API například pro testy. Zkuste jeho knihovnu https://github.com/ninjify/dag. Definice API endpointů najdete v jednom souboru. Staví na https://github.com/fzaninotto/Faker a https://github.com/nelmio/alice.

Nenech si ujít příští sraz naživo

Pustit si doma záznamy z přednášek je fajn, atmosféře péhápkářského srazu se ale nic nevyrovná! Připoj se k naší skupině Péhápkaři Brno na Meetupu a budeš o každé akci vědět jako první. Ještě jsi u nás nebyl? Podívej se, jak to vypadalo na minulých srazech a nastuduj cestu, jak se k nám dostat.

Meetup logo

Nenechte si ujít další Péhápkaře, připojte se k naší komunitě na Meetupu a žádná akce vám neuteče.

Chtěl bys u nás mít vlastní přednášku? Ozvi se nám na mail: vaclav.cevela@peckadesign.cz nebo na Slacku Péhápkařů @spamer.

Uvidíme se na příštím srazu?

Šušká se, že příště to zase bude stát za to!
Máme výročí.
A to se musí oslavit!

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru