Péhápkaři Brno: 35. sraz přátel PHP – 27. 10. 2021

Development

27. 10. 2021 to zase vypuklo: už 35. sraz Péhápkařů! Povídali jsme si o knihovnách Kdyby/Redis a Kdyby/RabbitMQ, o tom, jak jsme přecházeli na Github Actions a s posledním hostem jsme probrali open source knihovny Contributte a nahlédli do budoucnosti PHP81. A jako vždy nechybělo drobné občerstvení a vychlazené pivko.

Václav Čevela – Podpora PHP8 v Kdyby/Redis a Kdyby/RabbitMQ

V první přednášce jsme si prošli, jak se frontuje v Kdyby/RabbitMQ v Nette a jak se rychle cachuje s Kdyby/Redis. V PeckaDesign se snažíme mít neustále aktuální technologie, připravili jsme proto u obou knihoven podporu pro PHP8. Ve Vaškově přednášce jsme se dozvěděli, čím nám tyto dvě knihovny pomáhají a jak se používají.

 

Jakub Englický – Sbohem PeckaCI, vítej GitHub Actions

Naše interní CI sloužilo krásných 5 let. Nyní ale nastal čas přejít do standardizovaného prostředí, abychom mohli zase o krok posunout naši Developer experience, na které v Pecce usilovně pracujeme. Jelikož pro verzování kódu využíváme Github, logickým krokem bylo využít Github Actions. O tom jak jsme na ně přecházeli, a co to pro nás znamenalo, se ve své přednášce rozpovídal Jakub.

 

Milan Felix Šulc – Balíčky Contributte

S posledním hostem jsme si popovídali o open source knihovnách Contributte, dozvěděli jsme se, kdo všechno se stará o takové množství užitečného kódu a co obnáší přidání podpory novějších verzí PHP. Zjistili jsme, jakou automatizací si lze tento a další procesy zjednodušit, kolik to Milana stojí času a zabrousili jsme i do budoucna – co by nás mohlo čekat a jak se bude updatovat na PHP81. A s tím můžeš pomoci třeba i ty!

Nenech si ujít příští sraz naživo

Pustit si doma záznamy z přednášek je fajn, atmosféře péhápkářského srazu se ale nic nevyrovná! Připoj se k naší skupině Péhápkaři Brno na Meetupu a budeš o každé akci vědět jako první. Ještě jsi u nás nebyl? Podívej se, jak to vypadalo na minulých srazech a nastuduj cestu, jak se k nám dostat.

Meetup logo

Nenechte si ujít další Péhápkaře, připojte se k naší komunitě na Meetupu a žádná akce vám neuteče.

Chtěl bys u nás mít vlastní přednášku? Ozvi se nám na mail: vaclav.cevela@peckadesign.cz nebo na Slacku Péhápkařů @spamer.

Uvidíme se na příštím srazu?

Účastníci v utajení
Správný Péhápkář si poradí v každé situaci.
Nesmí zůstat ani drobeček.

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru