Rozhovor s programátorem Václavem Čevelou

Development

Pokračujeme ve zpovídání kolegů. Srdce Pecky tvoří programátoři, takže s rozhovory míříme hlavně do jejich řad a ptáme se jich, odkud se k nám dostali, co dělali před Peckou a jak vůbec začali s programováním. Někteří šli přímo a po studiu v oboru si našli práci. Jiní to vzali trochu oklikou.

Vašík

To je Vašík. Seznamte se.

Jedním z těch, kteří se na dráhu programátora dostali oklikou, je i Vašek, s nímž vás v tomto rozhovoru seznámíme. To co umí, a že toho není málo, se nenaučil ve škole, ale sám. Pokud vás programování zajímá, ale máte pocit, že to bez školy nikdy nezvládnete. Není to pravda. Zvládnete. Stačí chtít a zkoušet. Vašek je toho živým důkazem. 

Jak ses dostal k programování?

S programováním jsem se setkal poprvé na střední. Viděl jsem, jak spolužák, Filip Procházka, pracuje na vlastních projektech. To se mi líbilo, a tak jsem si taky zkusil něco naprogramovat. Můj první programátorský pokus byla kalkulačka na prodej virtuálního zboží ve World of Warcraft. Povedla se. Brzy ze mě byl virtuální boháč :-) A tak jsem si říkal, že bych se programováním chtěl živit i v reálu. Začal jsem se učit a zkoušet a po roce jsem dostal první programátorskou práci.

Co tě přivedlo k PHP a k Nette?

K PHP jsem se dostal přes WordPress, který je z PHP nástrojů nejjednodušší. Je kolem něj široká komunita a spousta návodů, které mi v začátku hodně pomohly. Když už jsem ve WordPressu věděl co a jak, přemýšlel jsem, jak si práci zjednodušit. K tomu už byly potřeba složitější nástroje, a tak jsem se seznámil s Nette. Začátky mi daly zabrat, ale na své první PoSobotě jsem viděl, jak s ním lidi pracují a byl jsem odhodlaný se to naučit.

Posobota

Na PoSobotu vyrážíme pravidelně.

Jak dlouho už pracuješ v Pecce a co jsi dělal dřív?

V Pecce už jsem 3 roky. Dřív jsem dělal v menší firmě, kde jsem programoval webové šablony ve WordPressu.

Zkusíš zhodnotit, jak ses za ta léta profesně posunul?

Když jsem nastoupil do Pecky, měl jsem základy Nette a povědomí o webových aplikacích, ale nebyl jsem si jistý v kramflecích. Teď už vím, jak navrhnout novou funkci, jak nasadit navrhový vzor a taky jak dělat pořádně objektové programování. Zkrátka vím, co a jak a baví mě zkoušení nových nástrojů a funkcí.

Sledujeme Live Stream

Na živá vysílání se rádi mrknem spolu.

Snažíš se o stmelení péhápkařské komunity v Brně. Co je podle tebe největším přínosem takových setkání?

Na PoSoboty chodím už 3 roky a za tu dobu mě tyhle akce hrozně posunuly. Ze začátku jsem tady získal přehled o tom, jaké technologie existují. Pak jsem zjišťoval, s čím pracují ostatní a teď tam chodím probírat konkrétní problémy. Dřív bývaly v Brně péhápkařské akce mnohem častěji než dnes. To je podle mě škoda, takže se snažím brněnskou péhápkařskou komunitu zase postavit na nohy.

Co je podle tebe ideálem péhápkařské práce? Rychle se střídající projekty nebo ty dlouhodobější?

Vyzkoušel jsem obojí. Než se ty „rychlé“ projekty okoukají, tak se to dá, ale pořád je systém tvorby stejný. Zvídavé lidi to vždycky táhne k něčemu většímu a zajímavějšímu, na čem se může vyřádit a vyzkoušet si i pokročilejší funkce. Když je programátor zvídavý a má zájem se učit, chce i větší projekty. Za mě je lepší mít jeden větší stálý projekt.

Php

PHP :-)

Jaké technologie tě v poslední době nejvíc zajímají?

Nejvíc mě teď zajímá Elasticsearch. Je to mocný nástroj, který má široké využití od textového vyhledávání až po komplexní parametrický filtr. 

Prozradíš nám, jak se vzděláváš a co tě nejvíc posouvá?

Když jsem začínal, měl jsem vlastní projekt na učení a zkoušení nových věcí. Než jsem něco použil v práci, testoval jsem to tam, ale zabíralo mi to spoustu volného času, takže jsem od toho upustil. Teď mám 10 % pracovní doby vyhrazených přesně na tohle. Když mě něco zaujme, načtu si o tom, pobavím se s ostatními a nasadíme to na nějakém z našich projektů.

PHPKonf

S Rasmusem Lerdorfem na PHPKonf v Turecku.

Nedávno jsi byl na konferenci Symfony komunity. Změnilo to tvůj pohled na Nette? 

SymfonyCon byl univerzální event pro všechny, každý si mohl vybrat přednášky své úrovně. Hodně z nich bylo zaměřeno na základy, ale dalo se vybrat. Dost se řešilo strojové učení (machine learning) v PHP 7. 2. Mezi péhápkaři se tady o tom zatím moc nemluví, ale já bych to rád vyzkoušel. Taky mě zaujalo, jak se řeší dependence injection v Symfony. Přišlo mi, že novinky DI v Symfony jsou slabší.

Jak hodnotíš rozdíly mezi oběma frameworky jak z technického hlediska, tak z hlediska komunity?

Symfony komunita je určitě větší a rozšířenější. Má i jiné procentuální zastoupení úrovně programátorů. Přijde mi, že minimálně na SymfonyConu bylo hodně začátečníků a méně těch pokročilých. V Nette komunitě je to naopak, na akce chodí spíš hodně pokročilých a pár začátečníků. Tím pádem jsou pro mě tyhle akce informačně zajímavější.

SymfonyCon

Pecka výprava na SymfonyConu.

A poslední záludná otázka. Docker nebo Vagrant na lokální vývoj? 

Kdybych se měl rozhodnout jestli Vagrant nebo Docker. Tak určitě Docker. Docker v poslední době zavedl podporu pro Windows i pro macOS. Díky tomu se dá jednoduše použít a je méně náročný na prostředky počítače. Za mě je Docker jasná volba. V Pecce ho postupně nasazujeme na všechny projekty.

Pokud vás zajímá o Vaškovi ještě něco, napište mu do komentářů. Chcete víc? Mrkněte na rozhovor s Lojzou

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru