Zmizely vám z webu Google mapy? Víme, jak to napravit.

Marketing

Možná jste si v poslední době všimli, že se na různých webech špatně zobrazují Google mapy. Třeba se to dokonce týká vašeho webu a vy pátráte, jak se s tím vypořádat. Poradíme vám. Osvětlíme, co se stalo, jak z toho ven a kolik vás to bude stát.

Pěkně popořádku

Odpověď na otázku proč, je snadná: používáte pro implementaci na webu Google map API key (dále jen “API klíč”). Doposud jsme byli zvyklí, že si můžeme implementovat mapy od Google dle libosti. Nebylo nutné nic řešit a vše jste na pár kliknutí zvládli. S tím je však konec! Google změnil podmínky a API klíče mohly přestat fungovat již od 16. července 2018.

Takto mapa na webu vypadá (bude vypadat), pokud problém nevyřešíte.Takto mapa na webu vypadá (bude vypadat), pokud problém nevyřešíte.

Rychlá oprava na pár kliknutí

Nejprve se zamyslete, zda opravdu potřebujete implementovat mapu, která využívá API klíč. Například pokud mapu používáte pouze v kontaktu ke zobrazení jedné adresy, úplně vám stačí vložit ji na web pomocí iframe.

Kód pro vložení si snadno vygenerujete v Google mapáchKód pro vložení si snadno vygenerujete v Google mapách

Stačí vám takové řešení? Paráda! Už nemusíte číst dál a skočte si třeba na kafe. Mimochodem my to tak na PeckaWebu máme, protože nám to jednoduše stačí, mrkněte. Otázkou však zůstává, jak dlouho tuto možnost Google ponechá.

 

Co dělat, když API klíč prostě potřebujete

Pokud opravdu potřebujete implementovat mapu pomocí API klíče, budete vyzvání k doplnění platební metody ke stávajícímu účtu s API klíčem. Nebo si vytvořte nový, kde zase vložíte platební metodu.

Nebojte se, nemusí vás to zatím stát žádné peníze, dostanete totiž od Google každý měsíc “zdarma” kredit 200 $ pro využívání map. Níže si ukážeme jak zjistíte, zda vám kredit bude stačit. Nejprve se, ale pusťte do zadání platební metody.

 

Již máte API klíč?

  1. Přejděte na transformační nástroj od Googlu a klikněte na “Authorize”, následně vám bude ve vyskakovacím okně umožněno zvolit správný Google účet pod kterým se přihlašujete a spravujete svoje služby a také API klíč (pokud vám stránka vrátí chybu, ujistěte se, že máte povoleno vyskakovací okno).

    Zvolte správný účet.Zvolte správný účet.

  2. Zvolte projekt a klikněte na “Add Billing”. Otevře se nové okno, kde vyberte “Create billing account”.
  3. Průvodce vás provede nastavením, kde zvolíte postupně zemi, odsouhlasíte nové podmínky a jste neustále ujišťování, že obdržíte “$300 credit for free” pro Cloud Platform Products více informací.
  4. Dále uvedete, zda se jedná o osobní nebo firemní účet, vložíte kontaktní informace a konečně údaje z platební karty. Nakonec zvolte “Start my free trial”.

    Zvolte správný účet.Zadejte platební údaje.

  5. Zobrazí se  okno s aktivací API klíče pro službu (Google mapu), kde pokračujte kliknutím na "Next".
  6. Vše je hotovo, nyní máte použitelný API klíč a vše bude šlapat tak, jak má.

 

Jak na získání nového API klíče?

  1. Přejděte na stránky Google Maps Platform a zvolte vpravo nahoře “Get Started”, ve vyskakovacím okně vyberte “Maps” a pokračujte “Continue”.

    Stačí 3 kliknutí.Stačí 3 kliknutí.

  2. Dále zvolíte projekt nebo jednoduše vytvoříte nový (vše je intuitivní v průvodci) a dostanete se postupně až k možnosti “Create billing Account”.
  3. Průvodce vás provede nastavením, kde zvolíte postupně zemi, odsouhlasíte nové podmínky a jste neustále ujišťování, že obdržíte “$300 credit for free” pro Cloud Platform Products více informací.
  4. Dále uvedete, zda se jedná o osobní nebo firemní účet, vložíte kontaktní informace a konečně údaje z platební karty. Nakonec zvolte “Start my free trial”.

    Zvolte správný účet.Zadejte platební údaje.

  5. Zobrazí se  okno s aktivací API klíče pro službu (Google mapu), kde pokračujte kliknutím na "Next".
  6. Pokud jste vše zadali správně, měli byste mít k dispozici nový API klíč, který stačí implementovat na web.

 

Opravdu si Google nestrhne žádnou platbu?

Jak už to tak bývá, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Každé zobrazení stránky s mapou se počítá, ba co víc, každé využití služby přes API je nemilosrdně zaznamenáno a čím více takových interakcí je, tím více chce Google zaplatit.

Je důležité zjistit, kolik takových zobrazení mapy je, a zda se vejdete do 200 $, které máte od Googlu každý měsíc k dispozici “zdarma”.

 

Nechte Google, ať vám to spočítá

Naštěstí jsou od Google k dispozici nástroje, díky kterým budete mít jasno hned, jestli přece jen nepřesáhnete limit 200 $.

Nejprve se podívejte do statistik. (nezapomeňte zvolit správný projekt). Podívejte se, kde všude je API využíváno a hlavně kolik takových využití (requests) za měsíc je.

Statistika zobrazení mapy.Například na tomto projektu je 24 280 zobrazení mapy.

 

Konečně ta částka

Vložíme získané údaje do kalkulačky ceny Pricing Calculator a obratem zjistíme, kolik bychom měli za využívání API klíče platit.

V našem příkladu vložíme zjištěný údaj: 24280 requests do políčka “Dynamic Maps” (do kalkulačky je možno zadat kombinaci všech služeb, které lze využívat pro API klíč).

Kalkulačka ceny pro Google mapy.

Máme štěstí, s vypočítanými 170 $ se vejdu do 200 $ “zdarma” a nemusím platit.

 

Tipy na optimalizaci, pokud čísla nejsou ve váš prospěch

Stalo se vám, že se nevejdete do limitu 200 $ a měli byste platit Googlu za používání map a vy prostě potřebujete zobrazit na webu více adres?

 

Hacky, jak se vyhnout placení:

  • Nasaďte různý API klíč na každou jednu jazykovou mutaci webu (je zbytečné využívat například pro www.vášweb.sk a www.vášweb.cz stejný API klíč)
  • Nemáte zbytečně vloženou mapu na každé stránce webu? Například v patičce nebo v různých částech webu, kde o nich skoro nikdo neví, ale jejich zobrazení se počítá?
  • Poslední záchranou může být vložení obrázku (printscreenu) mapy s “proklikem” přímo do Google map (sice odvedete klienta z webu, ale někdy se holt nedá nic dělat)
  • K vidění na webech jsou také již originální řešení, kdy je například návštěvníkovi webu zobrazen obrázek a změní se na dynamickou mapu až po kliknutí na něj (tím pádem čerpá requesty pouze ten, kdo opravdu mapu používá)
  • Existují alternativy v podobě Mapy.cz pro ČR od Seznamu a také Open street map

 

Důležité odkazy

 

Jak je na tom Váš web? Vložíte platební metodu do Google účtu nebo budete hledat jiné řešení? 

Máte-li k nové funkcionalitě Google Maps nějaké dotazy, neváhejte se na nás obrátit.

Sdílet na facebooku anebo twitteru

Zpět nahoru